03.07.2023 r. - Likwidacja barszczu Sosnowskiego

Barszcz Sosnowskiego to chwast czyli roślina zdecydowanie niepożądana. Jest rośliną dwuletnią o włoskowatych liściach z grubą łodygą (10cm średnicy), zakończoną białymi kwiatami . Osiąga od 2-5 metrów wysokości szczególnie w sprzyjających dla niego warunkach tzn. przy wysokiej temperaturze otoczenia oraz odpowiedniej wilgotności. Cechą charakterystyczną barszczu Sosnowskiego jest jego szybkie rozprzestrzenianie i odporność na niska temperaturę. Nasiona rozsiewane są przez wiatr, płynące wody, z substancjami sypkimi, glebą lub przenoszone przez zwierzęta. Niska temperatura nie straszna jest dla tej rośliny, potrafi przetrwać w warunkach nawet do -45°C przykryta grubą warstwą śniegu.
Środowiskiem naturalnym barszczu Sosnowskiego są góry Kaukaz natomiast do Polski trafił pod koniec lat pięćdziesiątych. Niegdyś używany był jako roślina pastewna dla bydła. Miał służyć jako niekosztowne pożywienie dla zwierząt natomiast po licznych okaleczeniach , zatruciach pokarmowych i zgonach bydła jego użycie zostało zaprzestane. To, że roślina nie była podawana zwierzętom nie powstrzymało jednak jej gwałtownego rozprzestrzeniania się na terenach ziem polskich. W Polsce pojawił się z ZSRR dlatego potocznie nazywany jest „zemstą Stalina”.

Barszcz Sosnowskiego w Polsce uznawany jest za jedną z najbardziej niebezpiecznych roślin z rodziny baldaszkowatych. Soki jakie wytwarza należą do najbardziej toksycznych i szkodliwych. Bezpośredni kontakt rośliny ze skórą może spowodować szereg dolegliwości . Na poparzonej skórze mogą pojawić się pęcherze i bąble z wodnistą wydzieliną, które potrafią przeobrazić się w bardzo trudne do wygojenia rany . Oprócz widocznych objawów poparzenia skóry mogę pojawić się bóle i zawroty głowy, swędzenie i zaczerwienienia, uszkodzenia dróg oddechowych, zapalenie spojówek. W skrajnych przypadkach barszcz Sosnowskiego powoduje martwicę skóry albo bielactwo. Dolegliwości i objawy poparzenia szczególnie nasilają się pod wpływem promieniowania słonecznego dlatego bardzo ważne jest aby po kontakcie z roślina unikać słońca przynajmniej przez 48 godzin.

barszcz