Zajęcia online dla Seniorów (część II)

31.12.2020 (czwartek)

Drodzy Seniorzy!

Rok 2020, który dobiega już końca, był wyjątkowo dziwny, inny od wcześniejszych. Niestety nie mogliśmy się tym razem spotkać przy wspólnym Wigilijnym stole i połamać się opłatkiem, po prostu być ze sobą. Jednak mimo to, z uśmiechem i rozrzewnieniem wspominamy minione lata. Mamy w pamięci wiele wydarzeń, tych wielkich, z rozmachem, ale i tych drobnych, jak uśmiech, dobre słowo, serdeczny telefon lub paczka ze słodyczami. Cieszmy się z drobnych gestów, doceniajmy je i miejmy nadzieję, że znów się spotkamy w Klubie Seniora w 2021 roku w tak licznym gronie jak dotychczas.

Z serdecznymi życzeniami, przede wszystkim zdrowia, pokoju i radości, na nadchodzący 2021 Rok

                                                    życzy Karolina Gałysa

https://www.youtube.com/watch?v=wrSqbKKKJ6Y

 

Artykuł:

„5 filmów opartych na faktach, które warto obejrzeć":

Wisława Szymborska powiedziała kiedyś: „Życie pisze najbardziej oryginalne, najbardziej komiczne a jednocześnie najbardziej dramatyczne scenariusze.” Te filmy są doskonałym potwierdzeniem słów pisarki. Biografie znanych osób, obrazy opowiadające o znaczących dla świata i społeczeństwa wydarzeniach, które na długo zostają w pamięci. Wybraliśmy 5 filmów, pokazujących widzom prawdziwe historie napisane przez życie i w mistrzowski sposób przeniesione na ekran.

  1. “Erin Brockovich”, reż. Steven Soderbergh (2000)

Ekstrawagancka rozwódka samotnie wychowująca trójkę dzieci. Bez wykształcenia, pracy i pieniędzy. Kto by pomyślał, że ta niezwykle oryginalna postać znajdzie zatrudnienie w kancelarii adwokackiej. Podczas przeglądania akt, Erin odkrywa, że mieszkańcy małego miasteczka chorują z powodu zanieczyszczenia wody przez jeden z potężnych koncernów. Z pomocą swojego pracodawcy rozpoczyna walkę o największe w historii amerykańskiego sądownictwa odszkodowanie.

  1. “Ostatnia rodzina”, reż. Jan P. Matuszyński (2016)

Tragiczna historia życia niezwykle oryginalnego polskiego artysty, Zdzisława Beksińskiego i jego rodziny: żony – Zofii, matki i teściowej oraz syna – dziennikarza muzycznego i tłumacza filmowego, Tomasza Beksińskiego.

  1. “Social Network”, reż. David Fincher (2010)

Kto by pomyślał, że powstanie Facebooka ma swoje początki w zawodzie miłosnym. Kiedy Mark Zuckerberg rozstał się ze swoją ówczesną dziewczyną, stworzył w Internecie stronę – ranking studentek Harvardu, będącą pierwowzorem Facebooka. Obecnie strona gości w niemal każdym zakątku świata i wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia, a jej twórca jest jednym z najbogatszych ludzi na świecie.

  1. “Apollo 13”, reż. Ron Howard (1995)

Rok 1970. Księżyc został już zdobyty, więc kolejny lot nie wzbudza u Amerykanów większego zainteresowania. Jednak oczy całego świata zostają zwrócone w stronę Apollo 13, kiedy na statku następuje wybuch.

5. “Jak zostać królem”, reż. Tom Hooper (2010)

Po abdykacji swojego poprzednika Edwarda VIII, książę Albert musi objąć angielski tron, jednak jego problemy z wymową nie pomagają w przejęciu królewskich obowiązków. Z pomocą przychodzi australijski specjalista i jego niekonwencjonalne metody terapii. Z czasem znajomość króla i jego nauczyciela przeradza się w przyjaźń, która wniesie wiele do życia obu stron.

Źródło: https://abcsenior.com/5-filmow-opartych-na-faktach-ktore-warto-obejrzec/

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

30.12.2020 (środa)

1. Zapraszamy do zapoznania się z blogiem dla Seniora (artykuły m.in.: Trzy sposoby na starzejący się wzrok, Nordic walking dla seniora, Jak budować odporność, Szczepienia ochronne. 5 faktów które trzeba znać):  https://www.zikodlazdrowia.org/porady/dla-seniora/

Blog jest prowadzony przez Fundację Ziko dla Zdrowia (Jest to organizacja dobroczynna powstała w 2016 roku z inicjatywy krakowskiego przedsiębiorcy Jana Zająca.

Celem Fundacji jest prowadzenie działań w obszarze promocji i ochrony zdrowia. Realizowane przez nas programy dotyczą edukacji, rzetelnego poradnictwa oraz pomocy osobom w potrzebie.

2. Artykuł: „Seniorze, zadbaj o swój mózg!”

Myśląc o procesie starzenia, najczęściej koncentrujemy się na najbardziej widocznych i odczuwalnych zmianach, związanych z naszym wyglądem, zdrowiem czy sprawnością motoryczną. Mniej uwagi poświęcamy zaś sprawności intelektualnej, a przecież kondycja mózgu ma ogromny wpływ na nasze życie!

Około 40. roku życia w mózgu rozpoczynają się procesy starzenia, które odpowiadają za stopniowe obniżanie wskaźników naszej sprawności intelektualnej. Ma to związek ze zmianami, jakie zachodzą w budowie komórek nerwowych – w ich otoczce mielinowej zaczynają pojawiać się ubytki i przewężenia – co powoduje zmniejszenie sprawności przechodzenia impulsów przez nasz układ nerwowy. Proces ten ma bezpośrednie przełożenie na obniżenie wskaźników funkcjonowania pamięci i zdolności uczenia się oraz negatywnie wpływa na naszą sprawność fizyczną.

To, jak szybko w naszym mózgu zachodzą procesy starzenia, zależy nie tylko od czynników, na które nie mamy wpływu, ale również od stylu życia, jaki prowadzimy. Dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna, odpoczynek i rozrywka intelektualna to najlepszy przepis na utrzymanie dobrej sprawności intelektualnej.

Dieta dla mózgu

Dla naszego mózgu najlepsza jest dieta lekkostrawna bogata w węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy i minerały. Bardzo ważne jest również nawadnianie organizmu – picie wody wspomaga procesy biochemiczne w mózgu.

Jednak trzeba pamiętać, że dieta seniorów powinna odpowiadać na ich indywidualne potrzeby związane w wiekiem, płcią, podejmowaną aktywnością oraz stanem zdrowia. Dlatego w kwestiach związanych z doborem właściwie zbilansowanego odżywiania zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna to najlepszy sposób na dotlenienie naszego mózgu. Najbardziej wartościowe są ćwiczenia na świeżym powietrzu. Jednak, jeżeli warunki na zewnątrz nie są sprzyjające (pogoda, jakość powietrza), nie powinniśmy rezygnować z aktywności, tylko przenieść się z ćwiczeniami do własnego mieszkania lub klubu sportowego.

Nie bez znaczenia są również ćwiczenia, jakie wykonujemy – najlepiej, aby były one dobrane przez fizjoterapeutę lub trenera, w oparciu o nasze możliwości, potrzeby i preferencje. Bycie seniorem nie wyklucza z uprawiania sportów, których dotąd nie uprawialiśmy. Warto więc – o ile tylko nie jest to niewskazane – spróbować przygody z jazdą na rolkach, nauczyć się pływać czy podjąć praktykę jogi.

UWAGA! W okresie stanu pandemii koronawirusa zalecamy korzystanie wyłącznie ze zdalnych porad fizjoterapeutów i trenerów sportu. Aktywność fizyczna powinna ograniczać się do ćwiczeń w domu.

Sen

Bezsenność i chroniczne niewysypianie są przyczyną stopniowej degeneracji komórek nerwowych. Ale niepokojącym sygnałem może być również nadmierna senność, będąca objawem nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dlatego, aby zadbać o zdrowie i sprawność swojego mózgu trzeba zatroszczyć się o odpowiednią ilość i komfort snu.

Na jakość snu ma wpływ wiele czynników. Niektóre z nich są pochodną naszych osobistych wyborów związanych np. z przyjętym trybem życia czy dietą, inne zaś mają związek z czynnikami, które niekoniecznie możemy samodzielnie kształtować (stan zdrowia, trudności emocjonalne itp.). Dlatego wszystkie problemy ze snem trzeba konsultować z lekarzem – mogą one mieć związek z chorobą – a wtedy tylko właściwa diagnoza i leczenie mogą je rozwiązać.

Główka pracuje

Trening mózgu jest najlepszą bronią w walce z procesami starzenia. Dlatego warto podejmować rozmaite wyzwania intelektualne, najlepiej takie, które sprawiają nam przyjemność i rozbudzają nasze zainteresowania.

Wśród zajęć najbardziej mobilizujących mózg do działania wymienia się czytelnictwo, naukę oraz rozwiązywanie zagadek logicznych. Warto więc każdego dnia przeczytać choć kilka stron książki lub gazety, nauczyć się czegoś zupełnie nowego (np. refrenu zasłyszanej w radiu piosenki) oraz rozwiązać krzyżówkę, rebus, sudoku, czy wykreślankę. Te trzy proste czynności są nie tylko dobre dla naszego mózgu, ale mogą również sprawić dużo przyjemności.

Seniorze, popraw swoją sprawność intelektualną – zadbaj o dietę, aktywność, sen i rozwiąż krzyżówkę.

Materiał przygotowany przez Fundację Ziko dla Zdrowia, partnera społecznego Krajowego Instytutu Gospodarki Senioralnej. Więcej zdrowych porad Fundacji Ziko dla Zdrowia znajdziesz na www.zikodlazdrowia.org 

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

28.12.2020 (poniedziałek)

1. Ćwiczenia na pamięć i trening mózgu dla seniorów prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 27: https://www.youtube.com/watch?v=iCqlisDEKPM

 

2. Kolędowanie online:

https://www.youtube.com/watch?v=pb-BpRuSMow

https://www.youtube.com/watch?v=zGhawuh2QMY

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

23.12.2020 (środa)

1. Bliskie spotkanie Jowisza i Saturna- Gwiazda Betlejemska: https://www.youtube.com/watch?v=Xp_LPyD-mQU

 

2. Utwór TGD i Kuba Badach - Mario, czy już wiesz? Zapraszamy do wysłuchania:

https://www.youtube.com/watch?v=LFhTMa8dav4

 

3. Artykuł "Najdziwniejsze zwyczaje bożonarodzeniowe" 

Co kraj to obyczaj! Boże Narodzenie obchodzone jest praktycznie na całym świece, jednak nie zawsze w ten sam sposób. Różnorodność tradycji można zaobserwować już w obrębie własnego kraju, a co dopiero poza jego granicami. Zebraliśmy dla Was kilka przykładów świątecznych zwyczajów, które wydały nam się najbardziej zaskakujące.

  • Palenie kozy – Szwecja

Co roku mieszkańcy szwedzkiej Gavle budują ze słomy kozę, która ze względu na swoje rozmiary znalazła się w księdze rekordów Guinnessa. Jednak to nie wielkość przysparza jej popularności, lecz śmiałkowie, którzy zakradają się by ją podpalić. Spalenie kozy jest traktowane jako przestępstwo, ale mimo to stało się świąteczną tradycją.

  • Wigilia w KFC – Japonia

Japońskie Boże Narodzenie z pozoru jest bardzo podobne do naszego. Prezenty, choinki, strojenie domów… I to by było na tyle. Zamiast tradycyjnej kolacji wigilijnej Japończycy idą na obiad do KFC, które przygotowuje tego dnia specjalne świąteczne menu.

  • Ogórki na choince – Niemcy

Na niemieckich choinkach oprócz tradycyjnych bombek, lampek i łańcuchów, znajdziemy ozdoby w kształcie ogórka. Osoba, która podczas Wigilii jako pierwsza odnajdzie ogórka, dostanie dodatkowy prezent a także będzie miała szczęście w nadchodzącym roku.

  • Chowanie mioteł – Norwegia

Dawniej wierzono, że w Wigilię czarownice budzą się ze snu i odwiedzają okoliczne domy, aby zabrać z nich miotły, na których będą mogły odlecieć. Norweskie gospodynie chowają więc wszystkie miotły, które mają, aby nie zostały porwane przez wiedźmy.

  • Krampus – Austria i Słowenia

Krampus jest pół-człowiekiem pół-kozą o twarzy diabła. 5 grudnia Austriacy organizują parady na jego cześć. Ten potwór jest motywacją dla dzieci, aby były grzeczne cały rok. W innym wypadku mogą zostać przez niego porwane.

  • Turron – Hiszpania

Święta w Hiszpanii i Polsce są bardzo podobne. Zauważalną różnicą podczas Wigilii jest jednak turron, czyli chałwa, którą domownicy dzielą się przy składaniu życzeń zamiast naszego tradycyjnego opłatka.

Źródło: https://abcsenior.com/najdziwniejsze-zwyczaje-bozonarodzeniowe/ 

.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

21.12.2020 (poniedziałek)

 

1.         Zajęcia ruchowe ogólnousprawniające prowadzone przez Magdalenę Lippa, serdecznie zapraszamy na kolejne wirtualne spotkanie: https://youtu.be/N6qSH28aYoA 

2.         Ćwiczenia na pamięć i trening mózgu dla seniorów prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 26: https://www.youtube.com/watch?v=6EO0zPrUsBI

3.         Warsztaty plastyczno artystyczne:

Bombka bożonarodzeniowa techniką karczochową:

https://www.youtube.com/watch?v=3hqqxatJ7-w

Bombka ze styropianowej kuli i materiału:

https://www.youtube.com/watch?v=dqzvMXXmW4w  

https://www.youtube.com/watch?v=i9RKWVTAwJg

 .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

17.12.2020 (czwartek)

 

1. Święty Mikołaj, jakiego nie znamy

Czerwona czapka z pomponem, wór prezentów na ramieniu, jowialny okrzyk “ho ho ho!” – taki Mikołaj przychodzi do nas co roku i takim pamiętamy go z dzieciństwa. Mało kto wie jednak, że w średniowieczu widziano świętego zupełnie inaczej!

 

Kim tak naprawdę był święty Mikołaj?

 

Zaprzęg reniferów i elfy-pomocnicy, nocne eskapady przez komin, podróże w czasie i przestrzeni… Popkulturowy wizerunek Mikołaja wywodzący się z przedwojennych reklam Coca-Coli sprawia, że na co dzień postrzegamy go jako całkowicie fikcyjną, bajkową postać. Niesłusznie – “pierwowzór” ulubionego świętego dzieci istniał naprawdę: był nim biskup Mikołaj z Miry (dziś Demre w południowej Turcji), żyjący prawdopodobnie w III w. n. e. 

 

Wśród swoich wiernych Mikołaj zasłynął wielką dobrocią serca i troską o ich dobrobyt; szczególnie dużo uwagi poświęcał biednym i cierpiącym. Pierwsze wzmianki o wyniesieniu biskupa na ołtarze pochodzą z VI wieku. Przynajmniej od tego czasu – a prawdopodobnie już znacznie wcześniej – święty Mikołaj otaczany był kultem świętego i cudotwórcy. Po rozłamie kościoła kontynuowano go zarówno na Zachodzie, jak i na Wschodzie, zaś dzień jego śmierci – 6 grudnia – do dzisiaj zapisał się w tradycji jako zwyczajowa data wręczania upominków dzieciom.

 

Legenda o Mikołaju i trzech ubogich pannach

 

Najbardziej znana z legend, leżąca zresztą u źródeł tradycji umieszczania mikołajkowych prezentów w skarpetach przy kominku, dotyczy historii ubogiego ojca trzech córek. Zdesperowany człowiek nie był w stanie zapewnić dziewczętom posagów, a to – przy braku środków do życia – pozostawiało im jedyną alternatywę zarobkową w postaci prostytucji. Przejęty ich losem Mikołaj zakradł się w nocy na dach jego domu i wrzucił przez komin trzy woreczki wypełnione monetami. “Prezenty” wylądowały w damskich pończochach, suszących się przy palenisku, a zawarte w nich sumy wystarczyły dziewczętom do korzystnego zamążpójścia. 

 

W ikonografii podanie to wyobrażone jest atrybutem trzech złotych kul, dzierżonych przez Mikołaja w dłoni lub spoczywających na księdze. Zachowały się jednak legendy, które wskazują na jakże inną genezę tego symbolu. W ich myśl kule miałyby oznaczać głowy trzech chłopców, które Mikołaj znalazł w beczkach podczas pobytu w gospodzie i z pomocą swoich ponadnaturalnych zdolności przywrócił nieszczęśnikom życie. Historia ta wyjaśnia ponadto znaczenie symbolu beczki, który również niejednokrotnie pojawiał się na ikonach. 

 

Dobroczyńca i cudotwórca

 

Wśród atrybutów towarzyszących wizerunkom św. Mikołaja znajdują się także pojedyncze lub potrójne sakiewki z pieniędzmi, worki prezentów, bochenki chleba – symbole szczodrości i opieki, jaką biskup roztaczał nad swoimi wiernymi. Symbole związane z morzem – kotwica lub okręt – wiążą się natomiast z przypisywaną Mikołajowi zdolnością do ujarzmiania morskich fal i sztormów. “Moce” te uczyniły go także patronem marynarzy. Na ikonach widnieją ponadto atrybuty biskupie: infuła, pastorał czy księga. Ostatni z wymienionych przedmiotów miał symbolizować także sprawiedliwość – to dzięki niej św. Mikołaj został patronem prawników.

 

Dzieciństwo św. Mikołaja na obrazach

 

Niezwykle ciekawe są także średniowieczne przedstawienia Mikołaja z Miry jako kilkuletniego chłopca. Powszechnie wierzono wówczas, że wyjątkowość przyszłych świętych przejawiała się już od najmłodszych lat ich życia. W przypadku małego Mikołaja była to niezwykła jak na jego wiek sprawność i siła – zarówno fizyczna, jak i mentalna. 

 

Na zachowanych obrazach z okresu średniowiecza widnieje m.in. scena pierwszej kąpieli Mikołaja. Jak mówi legenda, niemowlę stanęło w misce na własnych nóżkach, wprawiając w zdumienie wszystkich świadków wydarzenia. Duchowe przymioty dziecka miały objawiać się natomiast poprzez dobrowolne posty: według grekokatolickiej tradycji w środy i piątki mały Mikołaj pił mleko z piersi matki tylko raz dziennie, przyjmując tym samym prawosławny zwyczaj ograniczania pokarmu w wyznaczone dni.

 

Legend i symboli zgromadzonych wokół postaci św. Mikołaja jest znacznie więcej; nadchodzące święta to dobra okazja, by przyjrzeć im się bliżej. Mamy nadzieję, że nasz tekst rozbudzi w Was ich ciekawość!

 

autor: Anna Pawlik 

Źródło: https://kukulturze.pl/swiety-mikolaj-jakiego-nie-znamy/


2. Przepis na pierniki:

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.

SKŁADNIKI:

 Ciasto:

1 kg mąki

30 dag miodu

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag smalcu

15 dag cukru kryształu

15 dag cukru na karmel

2 żółtka

2 jaja

1 łyżeczka sody

1 przyprawa do piernika

1 łyżka kakao

SPOSÓB WYKONANIA:

Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierników. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut. Po upieczeniu udekorować.

Źródło: Przepis z książki "143 Przysmaki siostry Anastazji", wyd. WAM, str. 54.

 

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

16.12.2020 (środa)

1. Zapraszamy do wirtualnych spacerów po polskich muzeach:

https://kukulturze.pl/wirtualne-spacery-po-polskich-muzeach/

2. Zajęcia ruchowe prowadzone przez Magdalenę Lippa:  https://www.youtube.com/watch?v=1cK4QwvDUfA&feature=youtu.be 

3. „Kultowe rozmowy”- wywiad z Krzysztofem Musiałem:  https://www.youtube.com/watch?v=gwIKmVNq4W0 

.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 

14.12.2020 (poniedziałek)

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 25: https://www.youtube.com/watch?v=CMKQTAwYqHQ

 

2. Jak zrobić stroik lub wianuszek Bożonarodzeniowy?

Świąteczny nastrój nie musi panować wyłącznie we wnętrzach. Dzięki klimatycznemu wieńcowi na drzwiach wejściowych, wasi goście już od progu poczują ducha Bożego Narodzenia.

Do wykonania naszej ozdoby będziemy potrzebować:

  • zielonych gałązek
  • cienkiego drucika
  • suszonych plasterków pomarańczy
  • goździków, lasek cynamonu, drewnianych gwiazdek lub innych ozdób
  • lampek na baterie
  • grubej tasiemki jutowej
  • sznurka jutowego
  • kleju na gorąco

 

Za pomocą drucika łączymy ze sobą gałązki, formując okrąg. Nie musi być idealny, zostawmy trochę wystających, niezbyt długich gałązek, żeby wyglądał naturalniej. W razie potrzeby możemy go trochę zagęścić, wplatając pojedyncze gałązki.

Następnie za pomocą kleju na gorąco przyklejamy plastry pomarańczy, laski cynamonu i inne ozdoby, wedle gustu.

Na koniec całość oplatamy lampkami, mocując pojemnik z bateriami z tyłu wianka tak, żebyśmy mieli do niego dostęp, ale nie był widoczny po powieszeniu naszej ozdoby. Można go zakryć, obwiązując taśmą jutową.

Teraz tasiemkę możemy obwiązać sznurkiem i z dumą zawiesić nasz wieniec na drzwiach, np. przy pomocy samoprzylepnego haczyka.

Źródło: https://abcsenior.com/wieniec-bozonarodzeniowy-na-drzwi/

Poniżej kilka innych propozycji:

https://www.youtube.com/watch?v=QV5F-NEyI28

https://www.youtube.com/watch?v=zKRloHJZzWs

https://www.youtube.com/watch?v=Z_clBtmPKhA

https://www.youtube.com/watch?v=vi7LrSHZzCo

 ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

10.12.2020 (czwartek)

1. Sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Aromat pomarańczowej skórki i wanilii to jedne z typowo świątecznych zapachów. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik w tym klimacie. To ciasto zarówno wygląda, pachnie, jak i smakuje wspaniale.

Składniki (na tortownicę 22 cm):

SPÓD

110 g mąki pszennej

100 g masła

35 g kakao

60 g cukru pudru

łyżka zimnej wody

łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA SEROWA

1 kg sera (zmielonego trzykrotnie)

1 szklanka cukru

5 jajek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

nasionka z 1 laski wanilii

200 ml śmietanki kremówki

1/4 szklanki skórki pomarańczowej, obsmażonej w cukrze

POLEWA

100 g gorzkiej czekolady

50 g śmietanki kremówki

100 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem.

Przygotowujemy ciasto na spód. Łączymy mąkę, masło, kakao, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Następnie na pół godziny wkładamy je do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciastem dokładnie dno tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przystępujemy do przygotowania masy serowej. Ser z cukrem ucieramy na gładką masę, ciągle mieszając dodajemy jajka, a następnie resztę składników. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową. Na najniższy poziom piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Masę serową wylewamy na gorący lub wystudzony spód ciasta i pieczemy około 80 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjmujemy naczynie z wodą z piekarnika. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia możemy ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy na parze, cały czas mieszając do otrzymania gładkiej masy. Lekko studzimy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Posypujemy skórką pomarańczową.

Źródło: https://abcsenior.com/sernik-waniliowy-ze-skorka-pomaranczowa/

 

2. „Kultowe rozmowy”- wywiad ze Zbigniewem Bońkiem: https://www.youtube.com/watch?v=CTIqexFPFCE

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 9.12.2020 (środa)

1. Zimowe dokarmianie ptaków – czy i jak to robić?

Dokarmianie ptaków to dla niektórych z nas niemal tradycja kultywowana z roku na rok od czasów dzieciństwa. Często nauczyciele zadawali prowadzenie karmnika jako pracę domową. Niestety klimat się zmienia i śnieżne, mroźne zimy zaczynamy wspominać z łezką w oku. A to właśnie przy takiej pogodzie dokarmianie jest ptakom naprawdę potrzebne. Niemniej jednak nawet przy obecnych, cieplejszych zimach karmienie ptaków, organizowane z głową, nie będzie dla nich szkodliwe.

Pamiętajmy, żeby być konsekwentnymi w swoim działaniu. Jeśli już otworzymy w naszym ogrodzie, czy za oknem ptasią stołówkę, uzupełniajmy ją regularnie aż do wiosny. Nie należy sypać dużych ilości pokarmu, żeby „mieć spokój” na dużej, ale mniejsze, które będą zawsze świeże i wyjadane na bieżąco.

Jedną z podstawowych zasad, dzięki którym nie zaszkodzimy naszym skrzydlatym przyjaciołom, jest właśnie dostarczanie świeżego pożywienia. Wykluczony jest spleśniały chleb (i chleb w ogóle, ale o tym za chwilę) lub resztki np. kaszy sprzed kilku dni. Najlepiej w karmniku sprawdzą się ziarna zbóż, nasiona słonecznika, płatki owsiane, orzechy. Mieszankę ziaren możemy też zatopić w słoninie i zawiesić poza karmnikiem. Dobrym pomysłem jest wystawienie kawałków owoców (np. jabłka, morele, rodzynki, daktyle), jednak nie mieszajmy ich z nasionami, ponieważ ptaki, które gustują w zbożach, po prostu rozrzucą owoce podczas jedzenia.

Warto również wywiesić obok karmnika kawałek słoniny (koniecznie niesolonej). Pamiętajmy, że tłuszcz z czasem jełczeje, więc słoninę lub zbożowe kule z łoju należy wymieniać co 2-3 tygodnie na nowe.

Kasze i pęczniejące ziarna należy podawać wyłącznie po ugotowaniu! W przeciwnym spęcznieją w przewodzie pokarmowym, co może być dla ptaków bardzo niebezpieczne.

Co do chleba, tę pozycję powinniśmy całkowicie wykreślić z ptasiego jadłospisu. Pieczywo zawiera dodatki, które są dla nich zwyczajnie szkodliwe. Takim dodatkiem jest np. sól (wszelkie solone pokarmy są wykluczone), której wydalanie jest u skrzydlatych mocno ograniczone.

Aby dopełnić całości ptasiej stołówki, zainstalujmy przy karmniku pojemniczek z wodą. Ptaki raczej nie dadzą jej zamarznąć, a będzie prawdziwym rarytasem podczas śnieżnej zimy.

Źródło: https://abcsenior.com/zimowe-dokarmianie-ptakow-czy-i-jak-to-robic/

Zachęcamy do spaceru na świeżym powietrzu, z zachowaniem dystansu i maseczką ochronną na twarzy.

 

2. Ćwiczenia dla Seniorów prowadzone przez Magdalenę Lippa:

https://www.youtube.com/watch?v=GSRBO_0ld9Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3ZpybLDJBWLwxXI3WrgN059iWXIDcw2GMGaHHocgPldMdw1wDDT3on00U

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

7.12.2020 (poniedziałek)

 

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 24:  https://www.youtube.com/watch?v=IlWjtS4eP2M

 

2. Jak zrobić bombkę ze wstążek i cekinów: https://www.youtube.com/watch?v=or0A_ajcbZs

 

    Jak zrobić bombkę z szyszek: https://www.youtube.com/watch?v=5LpbK0so-gc

 

3. Boże Narodzenie to święto, które obchodzi się na całym świecie, krótka prezentacja o zwyczajach bożonarodzeniowych w różnych krajach: https://www.youtube.com/watch?v=0ty0KSHf698

 

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

3.12.2020 (czwartek)

1. Kolejny wywiad z serii „Kultowe rozmowy”, dziennikarka Katarzyna Marcysiak rozmawia z Katarzyną Grocholą: https://www.youtube.com/watch?v=j5zhAQ7CrBE

 

2. „Soda nie jedno ma imię”

Soda oczyszczona kojarzy się wielu z nas wyłącznie z pieczeniem. Czy wiesz, że z jej pomocą zrobisz znacznie więcej? Na przykład wysprzątasz cały dom, jednocześnie chroniąc środowisko i oszczędzając pieniądze. Przed nami… 20 zastosowań sody oczyszczonej:

  1. Pasta do czyszczenia – mieszamy sodę oczyszczoną ( gruboziarnistą) z płynem do naczyń, aż powstanie masa o gęstej konsystencji. Tak przygotowaną pastą pocieramy, przy pomocy gąbki, miejsca wymagające czyszczenia np.: zlew, umywalkę, wannę, brodzik.
  2. Zaschnięty piekarnik – sodę wysypujemy na dno piekarnika, po czym spryskujemy lekko wodą i zostawiamy na noc. Rano wystarczy przetrzeć powierzchnię wilgotną gąbką i spłukać.
  3. Usuwanie tłuszczu i spalenizny – mieszamy 2 łyżki sody z płynem do mycia naczyń i wlewamy do garnków z zaschniętym tłuszczem lub brudem. Następnie dolewamy wody i zostawiamy  na 15 minut. Po tym czasie szorujemy zabrudzone naczynie. Innym sposobem jest wsypanie do garnka kilku łyżek sody, łyżki octu, zagotowaniu całości i odstawienie na 20 minut. Po tym czasie należy umyć garnek.
  4. Jako płyn do naczyń – wystarczy dodać 1/2 łyżeczki sody do 500 ml wody i wymieszać. Taki płyn najlepiej przelać do butelki ze spryskiwaczem. Jeśli jego działanie będzie zbyt słabe, należy dosypać więcej sody.
  5. Czyszczenie biżuterii – srebrną biżuterię wyczyścimy za pomocą pasty z sody wymieszanej z odrobiną delikatnego środka myjącego np. szamponu czy płynu do mycia naczyń. Tak uzyskany preparat nakładamy na biżuterię, a następnie szmatką lub miękką szczoteczką pocieramy, aż zabrudzenie zniknie.
  6. Odrdzewianie – zardzewiałe miejsca posypujemy sodą, a następnie polewamy octem. Kiedy mieszanka przestanie bulgotać, szorujemy szczoteczką czyszczoną powierzchnię.
  7. Do wybielania – wystarczy dodać opakowanie sody do białego prania. Dosypujemy ją do pojemniczka na proszek lub prosto do bębna pralki.
  8. Zapach z dywanów – wykładziny i dywany lubią pochłaniać wszelkie zapachy. Aby się ich pozbyć, wystarczy posypać dywan lub wykładzinę dużą ilością sody i pozostawić na kilka godzin. Następnie zbieramy sodę odkurzaczem lub dokładnie wytrzepujemy dywan.
  9. Odświeżanie obuwia – wsypujemy sodę do wnętrza butów na całą noc a rano po prostu ją wysypujemy i czyścimy buty z pozostałości proszku.
  10. Pochłaniacz zapachu z kuwety – na dno wyczyszczonej kuwety wysypujemy sporą ilość sody, po czym zasypujemy ją żwirkiem.
  11. Zapach z posłania psa lub kota – aby pozbyć się charakterystycznego zapachu, posypujemy sodą miejsce, w którym sypia zwierzę i po 15 minutach odkurzamy.
  12. Zapachy z lodówki – unikniemy powstawania nieprzyjemnego zapachu w lodówce, wstawiając do niej szklankę sody oczyszczonej. Proszek wymieniamy maksymalnie co dwa tygodnie. Zużytą sodę możemy wykorzystać do neutralizacji woni kanalizacji.
  13. Woń z kanalizacji – aby pozbyć się tego nieprzyjemnego zapachu wystarczy wsypać do odpływu 1/2 szklanki sody, po czym szybko zalać dużą ilością ciepłej wody.
  14. Czyszczenie kabiny prysznicowej – spryskujemy drzwi kabiny octem, a po kilku minutach szorujemy gąbką z sodą i spłukujemy.
  15. Usuwanie kamienia ze słuchawki prysznicowej – do plastikowej torebki, wsypujemy ćwierć szklanki sody oczyszczonej i wlewamy szklankę octu. Do środka wkładamy słuchawkę i zawiązujemy torebkę. Po godzinie słuchawkę wyjmujemy i płuczemy wodą.
  16. Na pocenie się stóp – stopy moczymy wieczorem w misce z ciepłą wodą z dodatkiem 1-2 łyżek sody oczyszczonej.
  17. Odświeżacz oddechu – jamę ustną należy płukać kilka razy dziennie roztworem w proporcjach: 1 łyżeczka sody na 1 szklankę wody.
  18. Usuwanie swędzenia po ukąszeniach owadów – swędzącą skórę smarujemy pastą z sody i pozostawiamy do wyschnięcia.
  19. Leczenie aft – zmienione miejsca smarujemy, co najmniej cztery razy dziennie, wodą z odrobiną sody. Za każdym razem należy używać czystego wacika.
  20. Płyn do kąpieli – do wody dodajemy 4 łyżki sody oczyszczonej i wchodzimy do mieszanki na około 10min. Taka kąpiel łagodzi podrażnienia i wysypki alergiczne.

Źródło: https://abcsenior.com/soda-niejedno-ma-imie/

 

3. Szybki stroik bożonarodzeniowy:

Własnoręczne przygotowanie świątecznego stroika nie musi być trudne i czasochłonne. Z nami stworzycie efektowną ozdobę na stół w kilka chwil. Świetny efekt i satysfakcja murowane.

Do stworzenia stroika będą nam potrzebne:

  • Krążek drewna, najlepiej z brzozy
  • Jodłowe lub świerkowe gałązki
  • Szyszki
  • Suszone plasterki pomarańczy
  • Laski cynamonu
  • Mały świecznik
  • Klej na gorąco

Do plastra drewna przyklejamy za pomocą kleju na gorąco, zielone gałązki, pozostawiając nieco wolnego miejsca na jednym brzegu. Będzie to miejsce na świecznik. Ostrożnie podczas korzystania z pistoletu do kleju, o oparzenie wcale nie trudno.

Następnie doklejamy szyszki, jedną większą, która będzie centralnym punktem w naszym stroiku, oraz kilka mniejszych. Obok dużej szyszki mocujemy za pomocą kleju plastry pomarańczy i cynamon.

Na koniec przyklejamy w wolnym miejscu nieduży świecznik… I gotowe!

Stroik nie musi wyglądać dokładnie tak, jak ten przykładowy ze zdjęcia. Wykorzystując tych kilka naturalnych elementów, możemy stworzyć prawdziwe dzieła sztuki, które poza świątecznym nastrojem wniosą do naszych domów wspaniały zapach.

Źródło: https://abcsenior.com/szybki-stroik-bozonarodzeniowy/

 ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 2.12.2020 r. ( środa)

1. Ćwiczenia dla Seniorów prowadzone przez Magdalenę Lippa: https://www.youtube.com/watch?v=JiFGEusK-_I&feature=youtu.be 

 

2. Słynne w Internecie ciasto z 1 jajkiem:  https://www.youtube.com/watch?v=7g02s7EKybE

 

3. Piękne melodie do posłuchania: https://www.youtube.com/watch?v=mUQaPm0KJ9g

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

30.11.2020 (poniedziałek)

 

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 23:

 

https://www.youtube.com/watch?v=eTNZ4aw-PWI

  

2. Obniżenie nastroju- zrób nowy plan: https://www.youtube.com/watch?v=9BRMok-E6bQ

  

3. Przynajmniej czy bynajmniej? Językowe pułapki paronimów.

 

Język polski wydaje nam się taki oczywisty, w końcu używamy go na co dzień. Jednak czy wiemy o nim naprawdę wszystko? Pewnie każdemu z nas zdarzyło się choć raz zastanawiać, czy używa jakiegoś słowa w prawidłowy sposób. Tutaj prawdziwą pułapką są paronimy, czyli wyrazy podobnie brzmiące i wyglądające, ale mające zupełnie inne znaczenie.

 

Sprawdź, co może przysporzyć prawdziwych problemów:

 

Monitorować ≠ monitować

 

Monitorować – obserwować i kontrolować jakieś zjawiska.

 

Monitować – przypominać komuś o zaległym zobowiązaniu.

 

 

Reprezentacyjny ≠ reprezentatywny

 

Reprezentacyjny – prezentujący się doskonale.

 

Reprezentatywny – posiadający cechy charakterystyczne dla jakiejś zbiorowości.

 

 

Status ≠ statut

 

Status – pozycja społeczna i zawodowa jakiejś osoby lub grupy.

 

Statut – zbiór przepisów określających zadania i sposób działania instytucji.

 

 

Przynajmniej ≠ bynajmniej

 

Przynajmniej – ilość czegoś jest nie mniejsza od wymienionej i może być zwiększona.

 

Bynajmniej – służy jako wzmocnienie przeczenia lub jest nim samo w sobie.

 

 

Aklimatyzacja ≠ klimatyzacja

 

Aklimatyzacja – przystosowywanie się do nowych warunków, nowego otoczenia.

 

Klimatyzacja – utrzymywanie w pomieszczeniu stałej temperatury.

 

 

Egzystencjalny ≠ egzystencjalistyczny

 

Egzystencjalny – związany z podstawowymi potrzebami życiowymi i ich zaspokajaniem.

 

Egzystencjalistyczny – związany z egzystencjalizmem, kierunkiem filozoficznym w XX wieku.

 

 

Emanować ≠ epatować

 

Emanować – wydzielać coś z siebie, promieniować czymś

 

Epatować – starać się wprawić kogoś w zdumienie, w podziw.

 

 

Klauzula ≠ klauzura

 

Klauzula – dodatkowy warunek w dokumencie, umowie.

 

Klauzura – część regulaminu klasztornego.

 

 

Konserwatorium ≠ konwersatorium

 

Konserwatorium – wyższa uczelnia muzyczna.

 

Konwersatorium – typ zajęć na wyższej uczelni.

 

To tylko kilka przykładów wyrazów, które często są ze sobą mylone. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej, a nawet na tyle dużo, że powstał słownik paronimów, który może być bardzo ciekawą lekturą.

 

Źródło: https://abcsenior.com/przynajmniej-czy-bynajmniej-jezykowe-pulapki-paronimow/

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

26.11.2020 ( czwartek)


1. Warsztaty online z plecenie makramowych kwietników:  https://www.youtube.com/watch?v=cm_asmFTUbk

    Makramowe ozdoby świąteczne: https://www.youtube.com/watch?v=2R3QlKM4S98

 

2. Niezbędnik seniora - jak wypracować dobre emocje? https://www.youtube.com/watch?v=VLuolmfYiCo

.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. 

25.11.2020 r. (środa)

 

1. Propozycje 20 Bożonarodzeniowych projektów: https://www.youtube.com/watch?v=2ogg2WDV6P4

 

2. Drewniana, srebrna, diamentowa, czyli nazwy rocznic ślubu

 Rocznica ślubu, bez względu na staż, jest wyjątkowym dniem dla każdego małżeństwa. To okazja do spędzenia wspólnie czasu i powspominania wszystkich lepszych i gorszych dni z minionego roku, które budowały Waszą wspólną historię. Świętowanie nie musi oznaczać wielkich wydatków, najważniejsze aby być wtedy razem i umieć docenić to, co w Was łączy.

 Nazwy kolejnych rocznic pochodzą od coraz to trwalszych i szlachetniejszych materiałów. Ma to symbolizować wzmacniającą się z czasem więź dwojga ludzi. Stąd pierwsza rocznica ślubu nazywana jest papierową a 80., dębową.

 Według tradycji poszczególne rocznice noszą nazwy:

 1 – papierowa

 2 – bawełniana

 3 – skórzana

 4 – kwiatowa (lub owocowa)

 5 – drewniana

 6 – cukrowa

 7 – wełniana (lub miedziana)

 8 – spiżowa (lub brązowa)

 9 – blaszana (lub gliniana, generalska)

 10 – cynowa (lub aluminiowa)

 11 – stalowa

 12 – płócienna (lub jedwabna/lniana)

 13 – koronkowa

 14 – kości słoniowej

 15 – kryształowa (lub szklana)

 20 – porcelanowa

 25 – srebrna

 30 – perłowa

 35 – koralowa

 40 – rubinowa

 45 – szafirowa

 50 – złota (złote gody)

 55 – szmaragdowa (lub platynowa)

 60 – diamentowa

 65 – żelazna

 70 – kamienna

 75 – brylantowa

 80 – dębowa

 Nazewnictwo kolejnych rocznic może być też pomocne, kiedy nie mamy pomysłu na prezent dla naszej drugiej połówki. Tak szóstą, cukrową rocznicę możemy świętować na słodko, a doskonałym pomysłem na rocznicę perłową będzie biżuteria z pereł.

 

Źródło: abcsenior.com

 

3. Zapraszam do wysłuchania Stare Dobre Małżęństwo „Dla wszystkich starczy miejsca”: https://www.youtube.com/watch?v=524_chGTWYw

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

23.11.2020 (poniedziałek)

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 22 https://www.youtube.com/watch?v=zckwhZn_vHc

2. Filmik przedstawia kilka sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy poprzez wykonanie prostych i tanich rzeczy dla domu: https://www.youtube.com/watch?v=45T3LLWs-i8

3. Jak wzmocnić odporność? https://www.youtube.com/watch?v=POF8rGHJvcY

 ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

19.11.2020 (czwartek)

 

1. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się małymi kroczkami, proponujemy obejrzeć pomysły na ozdoby z makaronu: https://www.youtube.com/watch?v=RZkWEfXIHjs  

 

2. Nostalgiczna i przejmująca poezja śpiewana o trudach życia Bułata Okudżawy w polskim wydaniu Jakuba Blokesza, warto posłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=qjaR1BNGqas

 

3. Filmik „D jak depresja i witamina D3” lekarz Hubert Czerniak:  https://www.youtube.com/watch?v=hN1RpPAtCeA&list=PLRqUqOzpLw_ARfrch0SF4Ra4tbvNaUHKo&index=20

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................


18.11.2020 (środa)

1. Pielęgnacja róż w listopadzie: https://www.youtube.com/watch?v=JZUs803ZKoc

2. Program Wspieraj Seniora! Nie zostawimy Cię samego: https://www.youtube.com/watch?v=eJP3BQ1j_uY

3. Zakwas z buraków- ten naturalny napój z buraka jest niesamowicie zdrowy i bogaty w wiele witamin i pierwiastków mineralnych, róbmy i pijmy jak najczęściej, instrukcja w załączonym linku: https://www.youtube.com/watch?v=0gNyPqG_xiw

SKŁADNIKI:

1kg buraków

skórka z dobrego chleba razowego/żytniego

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ząbki czosnku

1 łyżka soli

1 litr wody

około 5 dni cierpliwości.

 ....................................................................................................................................................................................................................................................................................... 

16.11.2020 ( poniedziałek)

 

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 21 https://www.youtube.com/watch?v=35rgURC6Qkk

 

2.  25 propozycji tanich i pięknych dekoracji świątecznych:  https://www.youtube.com/watch?v=VAEnvvmjbbw

 

3. Kultowe rozmowy z prof. Jerzym Vetulanim: https://www.youtube.com/watch?v=VMkSmX97PiY

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

12.11.2020 (czwartek)

1. Film „Uszkodzona przesyłka”: https://www.youtube.com/watch?v=_Bi26pNeyqk

2. Lęk- co zrobić, by Tobą nie zawładnął: https://www.youtube.com/watch?v=EosRWx9YtZk

3. Koncert pieśni patriotycznych z okazji Narodowego Święta Niepodległości: https://www.youtube.com/watch?v=qCdi49U4wms

4. Dieta łatwostrawna – czyli jaka?

Jedną z najczęstszych porad żywieniowych skierowanych do seniorów w gabinecie lekarskim jest stosowanie diety łatwostrawnej (nazywanej też lekkostrawną) w domu. Ten sposób żywienia rzeczywiście ma wiele zastosowań. Dzięki unikaniu smażenia, pieczenia z dużą ilością tłuszczu czy unikaniu produktów wzdymających, mamy szanse odciążyć układ pokarmowy i zredukować dyskomfort trawienny. O tej diecie słyszała zapewne większość populacji, ale czy wszyscy znają jej zasady?

Czym jest dieta łatwostrawna?

To modyfikacja żywienia podstawowego. Ta dieta zazwyczaj jest dietą wyjściową do konstruowania wielu innych bardziej specjalistycznych, jak wysokobiałkowa czy z ograniczeniem tłuszczu. Musi ona zapewnić wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu i może być sposobem żywienia na dłuższy okres czasu lub też na całe życie. Do najważniejszych cech tej diety należy:

  • wybór produktów łatwostrawnych;
  • zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych takich jak: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii lub rękawie, przecieranie, miksowanie.

Jakie są założenia diety łatwostrawnej?

W tej diecie ogranicza się spożycie potraw i produktów tłustych, wzdymających, produktów wysokobłonnikowych w znaczniej ilości, dań i produktów wędzonych, smażonych, pieczonych sposobem tradycyjnym, mocno przyprawionych i opartych na mocno przetworzonej żywności. To dieta oparta na produktach nieprzetworzonych, delikatnych, normo lub ubogo błonnikowych. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 25 g. Jeżeli występują zaparcia to należy powoli zwiększać porcję błonnika i płynów. W przygotowaniu większości potraw stosuje się gotowanie lub duszenie, ale spożywanie produktów na surowo również jest dopuszczalne, jeżeli nie towarzyszy temu dyskomfort trawienny. Nie bez znaczenia jest też ilość i wielkość posiłków. Należy wdrożyć zasadę mniej i częściej, czyli mało objętościowe posiłki w odstępach co 3-4 godziny. Dobór produktów zawsze należy traktować indywidualnie i jeżeli to możliwe, powoli wracać do diety podstawowej opartej na zasadach zdrowego żywienia [1,2].

Czy senior powinien stosować dietę łatwostrawną?

Dieta osób starszych powinna być różnorodna, smaczna, bogata w składniki odżywcze i dopasowana do stanu zdrowia i preferencji smakowych, ale także do wydolności układu pokarmowego. Podstawową zasadą żywienia seniorów jest stosowanie się do zasad zdrowego żywienia i dopasowanie żywienia do jednostki chorobowej i tolerancji poszczególnych produktów. Czy to oznacza, że każda osoba w wieku podeszłym powinna jeść posiłki oparte wyłącznie na zasadach diety łatwostrawnej? Oczywiście, że nie. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że wraz z wiekiem maleje ilość wytwarzanych enzymów trawiennych, spowalnia się perystaltyka, więc często dieta łatwostrawna proponowana jest osobom starszym, by poprawić ich samopoczucie po posiłkach. Oprócz technik przygotowywania dań, takich jak gotowanie, miksowanie, przecieranie, duszenie, zaleca się włączenie pełnowartościowego białka do diety seniora w postaci drobiu, ryb czy jaj i chudego nabiału. Pomimo wyszczególnionych rekomendacji żywieniowych nie zawsze jest możliwe wdrożenie wszystkich jednocześnie. Sposób żywienia należy zmieniać małymi krokami, by osoba je stosująca miała szansę zaadaptować się do nowości i je polubić [2,3].

Zastosowanie diety łatwostrawnej

Z racji tego, że ten model żywienia dostarcza wszystkich składników odżywczych i pokrywa zapotrzebowanie energetyczne może być stosowany przez większość populacji, w tym seniorów. Znalazła ona jednak szczególne zastosowanie w tzw. dietoterapii, między innymi:

  • w schorzeniach układu pokarmowego (stany zapalne jelit, żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, nowotwory przewodu pokarmowego, występowanie dyskomfortów trawiennych po posiłku nieznanej przyczyny);
  • w okresach rekonwalescencji – zwłaszcza, jeżeli jest dietą o zwiększonej zawartości białka;
  • w stanach gorączkowych- zwłaszcza, jeżeli jest dietą bogatobiałkową;
  • w żywieniu seniorów.

Należy pamiętać,  że produkty w diecie zawsze należy dobierać  indywidualnie. Przykładowa lista przedstawia produkty, które są przez większość osób dobrze tolerowane (zalecane) lub u większości osób mogą powodować dyskomfort (niezalecane), każdy z nas jednak reagować może na spożycie jednych i drugich inaczej [1].

Modyfikacje w obrębie diety

W zależności od stanu chorego i występowania chorób towarzyszących należy stosować modyfikację w obrębie diety. Chory, który charakteryzuje się słabym stanem uzębienia, zaburzeniami łaknienia czy dysfagią powinien mieć dietę opartą na potrawach miksowanych/rozdrobionych, o wysokiej gęstości odżywczej, aromatycznie przyprawionych. Natomiast osoby z zaburzeniami trawiennymi powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość tłuszczu czy błonnika w posiłku. Poniżej przedstawiamy kilka modyfikacji tej diet:

  • łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu – stosowana w schorzeniach wątroby, stanach zapalnych trzustki, zapaleniach pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych, w kamicy żółciowej czy zaostrzeniach stanów zapalnych jelit;
  • łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: stosowana u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, wrzodami żołądka/ dwunastnicy;
  • łatwostrawna o zmienionej konsystencji tj. dieta płynna, dieta papkowata – stosowana m.in. w przypadku zaburzeń połykania (tzw. dysfagii) – tutaj konieczna jest wcześniejsza ocena bezpieczeństwa połykania poszczególnych konsystencji, które dokonać powinien lekarz;
  • łatwostrawna bogato białkowa: w stanach chorobowych przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała, w okresie rekonwalescencji, u pacjentów z odleżynami lub postępującą sarkopenią (utrata masy i siły mięśniowej)

Każda osoba powinna zawsze być traktowana indywidualnie, a dobór produktów w diecie powinien być dopasowany zgodnie z preferencjami i tolerancją. Osoby w starszym wieku częściej niż młodsze doświadczają wielu chorób jednocześnie i stosują różne leki, dlatego zawsze należy brać pod uwagę stan chorego i dolegliwości towarzyszące. W przypadku gdy żywienie tradycyjne nie jest wystarczające, należy zasięgnąć porady lekarza, który zalecić może uzupełnienie diety z wykorzystaniem żywienia specjalistycznego tj. doustnych preparatów odżywczych. Mają one  niewielką objętość przy jednoczesnej wysokiej gęstości odżywczej. Służą one do postępowania dietetycznego w ryzyku niedożywienia związanym z chorobą i znaleźć mogą zastosowanie w przebiegu np. chorób neurologicznych, onkologicznych, a także w żywieniu seniorów, u których stwierdzone zostało ryzyko niedożywienia lub niedożywienie, a którzy nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na składniki odżywcze wraz z tradycyjną dietą [1,3].

Autor: Karolina Łukaszewicz, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji Nutricia

Piśmiennictwo:

  1. Włodarek D. (2005). Dietetyka. Format AB. Warszawa
  2. Jarosz M. (2018). Żywienie i styl życia osób w starszym wieku. IŻŻ. Warszawa.
  3. Sobotka L. Podstawy Żywienia Klinicznego, red. Kłęk S, Korta T, Łyszkowska M.Scientifica Kraków 2013.

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

9.11.2020 r. (poniedziałek)

1. Jak pomalować 3 różne drzewa- proste techniki malowania akrylowego https://www.youtube.com/watch?v=Yiv-YNHa_yI

2. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 21:  https://www.youtube.com/watch?v=35rgURC6Qkk

3. Film „Zakupy przez Internet. Poznaj swoje prawa”: https://www.youtube.com/watch?v=jTdbQXuIY_o

4. Listopad w ogrodzie, prace ogrodnicze w listopadzie: https://www.youtube.com/watch?v=_-QzL-9X-q8

5. Izoluj się pozostając w kontakcie z innymi: https://www.youtube.com/watch?v=oGuM_fiplGE

 ........................................................................................................................................................................................................................................................................................

5.11.2020 (czwartek)

1. Kultowe rozmowy ze Zdzisławą Sośnicką:

https://www.youtube.com/watch?v=eB9q_rNdqOM

2. Artykuł napisany do Newslettera Latający Sądecki Uniwersytet  Trzeciego Wieku (październik 2020)

 

Naprzeciw potrzebom Seniorów z Gminy Łącko 

 W związku z rosnącą liczbą osób starszych w wielu krajach świata, w tym w Polsce, należy zwrócić uwagę na jakość życia i potrzeby tej grupy społecznej. Starzejące się społeczeństwo wymaga zapewnienia tej warstwie populacji odpowiedniego poziomu życia i jego jakości przez tworzenie i funkcjonowanie różnego rodzaju instytucji wspierających osoby w starszym wieku. Coraz powszechniejszym problemem jest osamotnienie i samotność ludzi starszych. Wynika ono z różnic między starszymi a pokoleniem młodych ludzi, którzy mają inne spojrzenie na świat. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom Seniorów, Gmina Łącko utworzyła, w strukturze Ośrodka Pomocy Społecznej w Łącku, Klub Seniora.

 Początkowo Klub Seniora w Łącku powstał w ramach projektu socjalnego pn. „Aktywny Senior” współfinansowanego przez Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie. Swoją działalność rozpoczął 6 kwietnia 2017 roku. Na konferencję inauguracyjną zaproszono włodarzy Gminy Łącko oraz wszystkie chętne osoby z terenu Gminy Łącko, które ukończyły 60 lat. Licznie zgormadzeni seniorzy ujawnili wysoką potrzebę i chęć zaktywizowania siebie w lokalnym środowisku. Celem projektu było wyzwolenie aktywności wśród seniorów w Gminie Łącko, stworzenie im warunków do integracji i samorealizacji oraz zwiększenie zaangażowania w życie społeczne. Do końca roku 2018 Klub Seniora korzystał z pomieszczeń Hali widowiskowo- sportowej w Łącku oraz Zakładu Gospodarki Komunalnej w Łącku. Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej w Łącku dołożył wszelkich starań, by zmienić tamtejszą sytuację związaną z brakiem własnego lokalu. Za zgodą władz Gminy Łącko, Kierownik OPS złożył ofertę na dofinansowanie zadania realizowanego w ramach Programu Wieloletniego „Senior+” na lata 2015-2020 Edycja 2018 Moduł I „Utworzenie i wyposażenie Klubu „Senior+”. W ostateczności zawarto Umowę pomiędzy Wojewodą Małopolskim, a Gminą Łącko, dzięki której został przeprowadzony remont pomieszczeń i utworzono nowy Klub Seniora. Placówka jest usytuowana w miejscu dostępnym dla seniorów z całej Gminy w centrum miejscowości Łącko, nie daleko od przystanku autobusowego (ok 150 m). Lokal przeznaczony dla uczestników Klubu Seniora znajduje się w przyziemiu budynku Ośrodka Zdrowia, jest przystosowany dla osób z niepełnosprawnościami. Do lokalu prowadzi również winda umożliwiająca dotarcie osobom na wózkach i z dysfunkcją ruchu. Lokal wyodrębniony na Klub zajmuje łączną powierzchnię 174,5 m2.

 

Celem zapewnienia środków finansowych na kontynuację działalności Klubu Seniora w 2019 r. podpisano kolejną Umowę o dofinansowanie zadania realizowanego w ramach Programu Wieloletniego „Senior+” na lata 2015-2020 Edycja 2019 Moduł II „Zapewnienie funkcjonowania Klubu Senior+” zawartą pomiędzy Wojewodą Małopolskim, a Gminą Łącko. Od 2019 roku Klub działa w ramach Programu „Senior+”, a jego głównym celem jest zwiększenie aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym seniorów nieaktywnych zawodowo w wieku powyżej 60 lat, przez umożliwienie korzystania z oferty na rzecz społecznej aktywizacji. Klub dysponuje 50 miejscami. Jest czynny w poniedziałek, środę i czwartek w godzinach od 10.00 do 14.00. Opiekę nad funkcjonowaniem Klubu Seniora sprawuje pracownik socjalny.

 

Głównym zadaniem Klubu Seniora jest organizacja czasu wolnego. Istotą jest umożliwienie ludziom starszym korzystnego i miłego spędzania czasu wolnego, stworzenie możliwości zaspokojenia potrzeb oraz rozbudzenie nowych zainteresowań. Ponadto za cel Klub stawia sobie nawiązywanie nowych kontaktów towarzyskich oraz podtrzymywanie tych już istniejących. Dodatkowo promuje zdrowy stylu życia w starości, a także kształtuje umiejętności bycia aktywnym przez całe życie. Realizacja celów przebiega przez organizowanie i prowadzenie różnych form aktywności kulturalnej, fizycznej i społecznej. W ofercie Klubu znajdują się różne warsztaty, wspólne oglądanie telewizji, dyskusje, pokazy, spotkania z interesującymi ludźmi, lokalna integracja międzypokoleniowa z dziećmi i niepełnosprawnymi, wyjścia do teatru, muzeum. Dodatkowo organizowane są spotkania świąteczne, spotkania autorskie, wycieczki turystyczne, grille, zajęcia ruchowe, kulinarne i inne. Seniorzy uczestniczą w różnych formach edukacyjnych, kołach hobbystycznych, prelekcjach oraz w amatorskiej działalności artystycznej. Dzięki temu poszerzają własne zainteresowania i pasje. Klub jest miejscem, w którym rozwija się życie towarzyskie i kulturalne, a przynależność do tego typu instytucji daje osobom starszym poczucie akceptacji. Klub jest postrzegany jako ośrodek wsparcia społecznego. Uczestnictwo jest dobrowolne i zależy od chęci i siły osoby starszej. Członkowie mają wpływ na program działalności Klubu. Bogata i urozmaicona oferta Klubu Seniora zachęca do uczestnictwa, zwłaszcza oferta turystyczna. Ta forma działalności ma bardzo korzystny wpływ w profilaktyce i leczeniu ludzi starszych, pozwala utrzymać na wysokim poziomie sprawność, a także odnaleźć sens życia. Metodą pracy w Klubie Seniora jest metoda pracy terapeutycznej, stosowana jako profilaktyka gerontologiczna. Najpopularniejszą formą jest terapia zajęciowa, w której wyróżnia się następujące metody: arteterapię, choreoterapię, muzykoterapię, filmoterapię, ergoterapię oraz socjoterapię.

To dzięki uczestnictwu w Klubie Seniora ludzie starsi osiągają zadowolenie z życia poprzez usprawnienie seniora, pobudzenie do (dalszej) aktywności, rozwinięcie umiejętności życia codziennego, umożliwienie nawiązania kontaktów towarzyskich, ułatwienie życia w środowisku społecznym, rozwinięcie zainteresowań i talentów, podniesienie samooceny, wartościowe zagospodarowanie czasu wolnego oraz zaspokojenie potrzeb wyższego rzędu. Jednak w obecnej sytuacji najważniejsza jest dbałość o zdrowie Seniorów i zachowanie wszelkich środków ostrożności, dlatego pomieszczenia Klubu Seniora są zamknięte, ale nadal działa poprzez inne formy wsparcia.

 

                                                                                                                                                                      Karolina Gałysa

Bibliografia:

Pikuła N. (red.), Starość może być atrakcyjna, Kraków 2012.

 Pikuła N., Senior w przestrzeni społecznej, Warszawa 2013.

 Chabior A., Fabiś A., Wawrzyniak J.K. (red.), Starzenie się i starość w perspektywie pracy socjalnej, Warszawa 2014.

 

3. Wspomnienie znanych osób, które odeszły w 2020 r.: https://www.youtube.com/watch?v=c084erMftts  

 ........................................................................................................................................................................................................................................................................................

4.11.2020 (środa)

Ćwiczenipozwalającskupić uwagę zapamiętywać więcej (www.stanowska-szkolenia.pl) CYRKOTEKA 

Jak wspomóc swoją pamięć?Jak zwiększyć pojemność pamięci operacyjnej, czyli lepiej zapamiętywać np. listy zakupów, numery telefonów, daty? Co jest ważne w procesie zapamiętywania? 

Ćwiczenie 1 - "Mój gest"

Wybierz w wyobraźni 6 osób, nie muszą to być osoby najbliższe. Przypomnij sobie ich imiona, to jak wyglądają, czym się zajmują i co ich charakteryzuje. Następnie samodzielnie wymyśl dla każdej osoby gest, który będzie ją symbolizował. Kolejno w połączeniu z wymową imienia danej osoby wykonaj jeden prosty gest dłońmi, głową, nogami lub całym ciałem, który ich najlepiej obrazuje w danym momencie, np. Asia + gest przytulenia, następnie Franciszek + gest modlitwy, i tak dalej. Realizując samodzielnie to ćwiczenie aktywizujemy naszą głowę. Uruchamiamy obszary odpowiedające za zapamiętywanie i kodowanie informacji.

 
Ćwiczenie 2 - "Moja pamięć"
Każdy uczestnik musi mieć jedną kartkę A4 oraz długopis. Zadaniem uczestników jest dokończyć 4zdania :
"Moja pamięć jest jak ................ ponieważ ................"
"Moja pamięć jest jak ................ ponieważ ................."
"Moja pamięć jest jak ................ ponieważ .................."
"Moja pamięć jest jak .............. . ponieważ ..................."
Celem ćwiczenia jest poznanie wiedzy uczestników na temat pamięci oraz ich oczekiwań, potrzeb dotyczących treningu pamięci. Ponadto schemat zastosowany powyżej jest przykładem ćwiczeń na analogie, które są znakomitym przykładem treningu umysłu, pamięci, kreatywności. Następnie odłóż notatki na kilka tyogodni. Ćwicz swoją pamięć i zobacz czy Twoje postrzeganie własnej pamięci się zmieni?
 
Ćwiczenie 3 - "Grupowanie"drzewa owocowedzikie zwierzętakwiaty ogrodoweprzedmioty kuchenne

Poniżej przestawione są zestawy wyrazów. Celem zadania jest poznanie możliwości organizowania materiału przez grupowanie w celu zwiększenia pojemności pamięci którkotrwałej i jego długotrwałego zapamiętania oraz szerszego wykorzystania zasady schodzenia na poziom semantyczny podczas zapamiętywania informacji.
W ciągu 60 sekund: Przeczytaj jednokrotnie wyrazy i postaraj się zapamiętać jak najwięcej wyrazów. Zapisz je na osobnej kratce.
JABŁOŃ, PANTERA, TULIPAN, SŁOIK, RÓŻA, POKRYWKA, WIŚNIA, LEW, ŁYŻKA, GRUSZA, PUMA, ŚLIWA, NIEDŹWIEDŹ, CZEREŚNIA, MALWA, DALIA, NÓŻ, GARNEK, TYGRYS, GERBERA

Następnie wyrazy, które udało Ci się zapamiętać i spisać pogrupuj w takie kategorie:

drzewa owocowe

dzikie zwierzęta

kwiaty ogrodowe

przedmioty kuchenne.

Powodzenia! Joanna Stanowska

 

Malowanie pejzażowe dla początkujących folią aluminiową: https://www.youtube.com/watch?v=AXv-JZYUWZc

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

2.11.2020 ( poniedziałek)

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 20: 

https://www.youtube.com/watch?v=2HPOfhyLLzM

2. Jak skompletować domową apteczkę, filmik instruktażowy : https://www.youtube.com/watch?v=czjI6ESzCO0

3.  Etykiety bez tajemnic – produkty spożywcze

Chyba większość z nas chciałaby, żeby skład produktów, które spożywamy był jak najlepszy. W końcu zdrowa dieta jest jedną z podstaw dbania o dobrą kondycję całego organizmu. Niestety, w obecnym, zabieganym świecie chęci i możliwości często nie idą w parze. Podpowiadamy, jak czytać etykiety żywności tak, aby wybrać dobrze i nie spędzić przy sklepowej półce za dużo czasu.

  1. Data przydatności do spożycia – możemy spotkać się z dwoma rodzajami terminów. Warto wiedzieć, czym się różnią.
  • „Należy spożyć do…” – stosowany w przypadku żywności, której spożycie po terminie grozi zatruciem pokarmowym, np. nabiał czy mięso. Wyznaczonej daty należy bezwzględnie przestrzegać.
  • „Najlepiej spożyć do…” – Producent sugeruje datę, do której gwarantuje właściwy smak i konsystencję produktu. Po tym czasie jest on zdatny do spożycia, ale może stracić niektóre właściwości.
  1. Skład – generalnie najlepiej trzymać się zasady „im mniej tym lepiej”. Im krótszy skład, tym produkt zdrowszy.
  • Zgodnie z prawem, składniki muszą być uporządkowane w kolejności malejącej. Te, których jest najwięcej, będą wymienione na początku listy. Dzięki temu bardzo łatwo odrzucimy wyroby np. o wysokiej zawartości soli czy cukru.
  • Kwestia zawartości cukru jest nieco bardziej złożona, zwłaszcza w przypadku produktów „Light”. Należy bowiem zachować czujność i sprawdzić, czy cukier nie został zastąpiony inną substancją słodzącą, np. syropem glukozowo-fruktozowym, glukozą, sukrozą, melasą, fruktozą, maltodekstryną, maltozą, mannitolem, sorbitolem, dektrozą.
  • Przyjęło się, że lepiej unikać produktów, zawierających w swoim składzie substancje „E”. Tymczasem nie wszystkie z nich są szkodliwe a część powstaje w naturalny sposób, np.:

– E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach oraz owocach.

– E 322 (lecytyna) – występuje m.in. w olejach roślinnych i żółtkach jajek

– E 406 (agar) – ekstrakt z czerwonych alg morskich,

– E 440 (pektyna) – pozyskiwana jest ze skórek owoców,

– E 441 (żelatyna) – pozyskiwana jest z tkanki łącznej kości zwierząt.

Zazwyczaj producenci opisują „E”, aby ułatwić konsumentom rozszyfrowanie etykiety.

  1. Na opakowaniach znajdziemy skróty, które mówią o typie produkcji oraz funkcji danego wyrobu.
  • Light  – produkty o niższej zawartości kalorii.
  • BIO – na produktach mlecznych oznacza, że w ich składzie znajdują się żywe kultury bakterii; na innych wyrobach informuje, że były one uprawiane lub przetwarzane bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych.
  • Fit – oznaczenie wyrobów wzbogaconych o błonnik i węglowodany.
  • Organic – produkty, które przetworzono bez użycia sztucznych barwników i konserwantów.

Na początek przyjrzyjcie się produktom, które macie w swojej kuchni i przeanalizujcie ich skład. Praktyka czyni mistrza, więc kolejne zakupy pójdą jak z płatka.

(abcsenior.com)

4. Ku pamięci, tych którzy odeszli... https://www.youtube.com/watch?v=1N5lq0RnUvY 

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

29.10.2020 (czwartek)

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 19 : https://www.youtube.com/watch?v=oUOLBIAGtaI

 

2. Technika malowania akrylowego, malowanie sznurkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=HLc7zXXAZyE

https://www.youtube.com/watch?v=Oeu-6QCfViA

 

3.  Piękny i wzruszający film pt. „Cyrk motyli” : https://www.youtube.com/watch?v=a4KeipGwkKk

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

28.10.2020 (środa)

 

1. Dieta seniora:  https://www.youtube.com/watch?v=-zj9AMNIycU

 

2. Krótkie chwile i drobne myśli, które zmieniają zwykły dzień w wyjątkowy, krótki wykład Artura Makieły: https://www.youtube.com/watch?v=4tfzMripV8M

 

3. Krem dyniowy z mlekiem kokosowym

Dynie to jeden z symboli jesieni. Pełne witamin i wartości odżywczych są szeroko wykorzystywane w kuchni, a chłodne dni to doskonała okazja do przyrządzenia niezwykle delikatnego a zarazem rozgrzewającego kremu dyniowego.

 

 Składniki:

 

  • 1/2 średniej dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

 

 Przygotowanie:

 

Dynię obieramy i kroimy w około centymetrowe kosteczki, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, kminek, chili, czosnek oraz dynię. Smażymy wszystko przez około 10 minut, następnie dodajemy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie całość blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Na koniec zupę można doprawić solą i pieprzem. Mleczko kokosowe dolewamy już w misce, przed podaniem, tworząc ładny wzór.

 

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

26.10.2020 (poniedziałek)

 

1. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 18: https://www.youtube.com/watch?v=ngtR6QPZib0 

 

2. Kultowe rozmowy- Tomasz Raczek oraz Zbigniew Wodecki: https://www.youtube.com/watch?v=E0Aei71U2Yg

 

3. Paszport Seniora to zbiór najważniejszych informacji. Znajdziemy w nim kontakty do instytucji zajmujących się aktywnością społeczną, wiele kontaktów, z których warto korzystać w sprawach konsumenckich, informacje o ulgach i uprawnieniach, sekcję bezpieczeństwo, w której znajdują się ważne komunikaty i informacje oraz kartę zdrowia, którą należy wydrukować i powiesić na lodówce lub w innym widocznym miejscu: https://abcsenior.com/informator/paszport-seniora/

 

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................

22.10.2020 (czwartek)

1. Zapraszam do obejrzenia 30 minutowego filmu „Cztery pory roku młodego Antoniego”

Na dziesiąte urodziny Antoni dostaje od dziadka książkę. I choć nie jest to wymarzona komputerowa gra, książka okazuje się zupełnie magiczna: gdy pojawia się coś na jej stronach, zaczynają wybrzmiewać nuty. Z Antonim, jego dziadkiem lutnikiem i tą niezwykłą lekturą spędzamy cały rok, czyli całe cztery (muzyczne) pory roku. Zapraszam do obejrzenia.

https://vod.tvp.pl/video/koncerty,cztery-pory-roku-mlodego-antoniego,45630236

 

2. W roli głównej – jajko

Według Światowej Organizacji Zdrowia, możemy zjadać nawet 10 jajek tygodniowo bez obawy o swoje zdrowie. Jaja są bogatym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Jedno jajko to ok. 25 procent zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Ponadto jajko jest źródłem niemal wszystkich witamin, z wyjątkiem witaminy C. To doskonałe źródło witamin A, E i D oraz luteiny, która ma pozytywny wpływ na nasz wzrok.

Poznajcie kilka ciekawostek z wykorzystaniem jajek.

Czy wiedzieliście, że…?

W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek.

Tradycyjną berlińską przekąska są marynowane jajka na twardo.

Prawdopodobnie najstarszym globusem na świecie jest model pochodzący z 1504 r., wykonany z dwóch połączonych połówek strusich jaj.

Największą jajecznicę na świecie przyrządziło ponad 20 kucharzy na Mauritiusie. Wykorzystali do tego celu 35 tysięcy jaj, 430 kg masła, 246 litrów mleka, 10 kg soli i 2 kg mielonego pieprzu. Jajecznica ważyła 2 466 kg i nakarmiono nią prawie 8 tysięcy osób.

Najcięższe kurze jajo zniosła w 1956 r. kura z New Jersey. Ważyło ono 454 g, miało podwójne żółtko i podwójną skorupkę.

Wysiadując jajo, kura obraca je w gnieździe aż 50 razy na dobę.

Kury rasy Araucana są nazywane kurami wielkanocnymi, ponieważ znoszą niebieskie, zielone, różowe i brązowe jaja.

Skorupka jaja ma ponad 17 tysięcy porów.

Największym światowym producentem jaj są Chiny. Roczna produkcja przekracza 160 bilionów sztuk.

Warto wiedzieć na co dzień:

Jak poznać czy jajko jest świeże?

Pierwszą kontrolę świeżości możecie przeprowadzić już w sklepie. Świeże jajka są matowe i pokryte wapiennym pudrem. Błyszcząca skorupka oznacza, że albo są nieświeże (puder opadł) albo zostały umyte, co w Polsce jest niezgodne z prawem, ponieważ grozi skażeniem jajek.

 

W domu możecie sprawdzić świeżość jajka, zanurzając je w szklance wody. Świeże jajko pozostanie na dnie, a stare będzie unosić się pod powierzchnią. To dzięki porowatej skorupce, przez którą odparowuje część wody znajdującej się w jajku. Tworzy się wówczas komora powietrzna, która powiększa się im jajko jest starsze.

 ......................................................................................................................................................................................................................................................................................

21.10.2020 (środa)

1. Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną

Sezon śliwkowy trwa i daje szerokie pole do popisu miłośnikom gotowania. Powidła, dżemy, ciasta a nawet dania obiadowe… Ten owoc odnajdzie się wszędzie. Dziś prezentujemy przepis na prosty i przepyszny placek śliwkowy z nutką żurawiny.

Składniki:

500 g śliwek węgierek

3 jajka

300 g cukru

3 łyżki oleju

375 ml śmietany 18-proc.

aromat waniliowy lub rumowy

500 g mąki pszennej tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 garści suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w cząstki. Jajka miksujemy z cukrem, olejem, śmietaną i wybranym aromatem. Na końcu dodajemy do całości przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do blachy do pieczenia, posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy cząstki śliwek, między nimi rozsypujemy żurawinę. Pieczemy 35 minut w temperaturze 190 st.

 

2. Poprawne zdejmowanie maseczki i rękawiczek:

https://www.youtube.com/watch?v=kjvuqaGGZs4

........................................................................................................................................................................................................................................................................................

19.10.2020 (poniedziałek)

1. CIEKAWOSTKI:  10 rzeczy, których nie należy przechowywać w lodówce:

Kiedy chcemy jak najbardziej przedłużyć świeżość produktów, zazwyczaj od razu przychodzi nam do głowy lodówka. Tymczasem są rzeczy, dla których przechowywanie w lodówce jest zupełnie zbędne lub nawet im nie służy.

Pomidory – W lodówce tracą swój smak i aromat. Poza tym pod wpływem zimna, na skórce mogą pojawić się przebarwienia.

Ketchup – Ze względu na zawartość octu i konserwantów, ketchup może być przechowywany w temperaturze pokojowej nawet po otwarciu.

Cebula, czosnek – lubią chłodne i ciemne miejsca, ale poza tym ważna jest cyrkulacja powietrza, o którą ciężko w lodówce. Zamiast tego, lepszy będzie koszyczek w ciemnej szafce. W lodówce cebula szybko zacznie mięknąć i pleśnieć.

Chleb – Wiele osób ma nawyk przechowywania chleba w lodówce. Tymczasem to tylko przyspiesza jego wysychanie.

Miód – Niskie temperatury przyczyniają się do krystalizacji miodu. Najlepiej trzymać go w dobrze zakręconym słoiku w szafce bez dostępu światła.

Czekolada – W lodówce czekolada błyskawicznie straci swoje walory smakowe. Dodatkowo, biała czekolada łatwo chłonie zapachy z otoczenia.

Konserwy – Konserwy stworzono po to, by mogły stanowić bezpieczne zapasy na długi czas. Dopóki nie otworzymy puszki, możemy spokojnie przechowywać je w temperaturze pokojowej.

Oleje i oliwy – Płynne tłuszcze (z wyjątkiem oleju lnianego) nigdy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ pod wpływem zimna mogą zmętnieć i stracić swój smak. Najlepszym miejscem dla nich będzie chłodna, ciemna szafka.

I z innej beczki:

Baterie – Krąży mit, że niska temperatura zwiększa wydajność baterii. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie i zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka temperatura skraca żywotność baterii. Przechowujmy je w temperaturze pokojowej.

Lakier do paznokci – Do przechowywania w lodówce nadają się kremy, ale lakiery do paznokci w takim środowisku gęstnieją. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej z dala od światła słonecznego.

 

2. Ćwiczenia na pamięć dla seniorów i trening mózgu prowadzony przez Małgorzatę Kospin, odc. 17:  https://www.youtube.com/watch?v=fP9Gas1INdM